VVE schoonmaak – goed thuiskomen in je appartement

Wat betekent eigenlijk VVE schoonmaak? VVE staat voor Vereniging Van Eigenaren. Je bent automatisch lid van zo’n vereniging als je een appartement koopt. Een VVE is opgericht om het beheer en het onderhoud van het gebouw te doen waarvan je eigen appartement onderdeel is. Het gaat dan om de gemeenschappelijke delen, dus de trappartijen, entree, hallen, gangen en eventueel liften die je gezamenlijk gebruikt om bij de appartementen te komen. Maar ook al heb je een woning op één hoog in een vier hoog gebouw, dan nog ben je medeverantwoordelijk voor het dak of de gevels van het hele gebouw. Een VVE besluit ook hoe de schoonmaak van de publieke delen van het gebouw geregeld gaat worden. Vaak wordt een schoonmaakbedrijf in de hand genomen die regelmatig alle publieke delen van het gebouw reinigt.

VVE schoonmaak is voor iedereen in het pand

De Vereniging Van Eigenaren besluit dus hoe de schoonmaakservice wordt geregeld. Want je wilt natuurlijk wel in een pand wonen dat zowel van binnen als van buiten goed blijft ogen en fris ruikt. Daarom maakt de VVE afspraken en dus een contract met een schoonmaakbedrijf die de gemeenschappelijke ruimtes onder handen neemt. Zodat elke keer als jij naar je appartement teruggaat, je door propere schone ruimtes loopt. En de lift of het trappenhuis ziet er netjes uit. 

Gezamenlijke ruimtes waar VVE schoonmaak zich op richt

Met welke ruimtes en bouwkundige onderdelen gaat het schoonmaakbedrijf dan aan de slag?

  • Entree(hal)
  • Trappenhuis
  • Galerijen
  • Buiten- en binnenzijde van liften
  • Beglazing
  • Portieken
  • Ingangspartij
  • Parkeergarage

Betalen van de schoonmaakdienst

Alleen via een contract met een schoonmaakbedrijf weet elk lid van de VVE zeker dat alles tijdig en goed wordt gereinigd. Vaak komen de schoonmakers op een vast moment zodat je daaraan kunt wennen. Gemiddeld is de VVE schoonmaak een keer per week. De schoonmaakdienst komt met professioneel materiaal voor een grondige reiniging. Het werk wordt vervolgens betaald uit de VVE kas. Die kas dient verder ook voor kleine reparaties of onderhoud aan het gebouw. Elk lid van de VVE betaalt per maand een bedrag aan die kas. Dat kan verschillen van enkele tientjes tot honderden euro’s. Dat is afhankelijk van het gebouw waar je een woning in hebt.

Een schone aanlooproute naar je appartement

Sommige flats of appartementsgebouwen tellen wel een paar honderd bewoners. Die buren ‘onder eigen dak’ ken je niet allemaal. Een VVE hoeft ook niet individueel contact met iedereen te hebben. Als afgesproken is dat een bepaald schoonmaakbedrijf het appartementenblok schoon gaat houden, is er een directe relatie tussen VVE en de schoonmaker. Dat versnelt en verheldert de onderlinge communicatie. Je kunt er zeker van zijn dat de schoonmaakdienst wel middelen gebruikt die goed ontsmetten maar die ook weer niet te agressief zijn. Meestal gebeurt een VVE schoonmaak elke week, soms ook wel om de week of, op verzoek van de VVE, eenmaal per maand. Al je gasten hebben er ook baat bij, zij lopen door een hygiënische en frisse ruimte naar jouw appartement toe. En ben je van plan je flat of appartement te verkopen? Juist dan heb je baat bij de terugkerende schoonmaak. Bewezen is dat appartementen sneller verkocht worden wanneer het complex schoon en fris is.