Wat doet een boekhouder eigenlijk?

Wat doet een boekhouder? Dat is de vraag die we vandaag voor je gaan beantwoorden. Zeker wanneer je bedrijf al wat groter is, is het interessant om een specialist in te schakelen. Er zijn namelijk een hoop zaken waar je zelf niet voldoende verstand van hebt en waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Ook kan het zo zijn dat je na verloop van tijd geen tijd meer hebt om bepaalde taken uit te kunnen voeren. De boekhouding is hiervan een mooi voorbeeld. Waarschijnlijk heb je jezelf een aantal dingen aangeleerd en kon je dit lange tijd nog zelf doen. Echter groeide de onderneming en merkte je al snel dat het gecompliceerder werd om de boekhouding te doen. Ook qua tijd ging dit niet meer en juist daarom is de hulp van een boekhouder ideaal.

Wat doet een boekhouder?

Wat doet een boekhouder? Dat is de vraag die we voor je gaan beantwoorden. Echter is dit niet een vraag die we even snel kunnen beantwoorden. Een boekhouder doet namelijk ontzettend veel en wij gaan onderstaand precies voor je omschrijven welke taken dit allemaal zijn. Laten we beginnen met de BTW-aangifte. Als ondernemer zal je iedere maand de BTW apart moeten zetten. Vervolgens zal je per kwartaal geld over moeten maken naar de Belastingdienst. Naast dat je geld moet betalen, krijg je ook geld terug. Waarschijnlijk heb je zelf ook bepaalde aankopen voor je bedrijf gedaan, hier krijg je weer geld voor terug aangezien je hier ook BTW voor hebt betaald.

Loonbelastingen

Wanneer we de vraag wat doet een boekhouder nou eigenlijk precies stellen, dan komen we ook al snel uit bij de loonbelasting. Op het moment dat je mensen in dienst hebt, dan zal je hier ook belasting over moeten betalen. Dit zal iedere maand moeten gebeuren, net als dat je werknemers loonstrookjes moeten ontvangen. Aan te raden is dan ook om hier een specialist voor in te schakelen. Deze zal ervoor zorgen dat alles netjes geregeld wordt en dit scheelt jou een hele hoop tijd.

Advies op maat

Wat doet een boekhouder nog meer? Een boekhouder kan je ook inschakelen op het moment dat je advies nodig hebt. Aangezien de boekhouder veel met jouw cijfers bezig is, weet deze als geen ander hoe jouw bedrijf er in financieel opzicht voor staat. Met behulp van deze kennis zal de boekhouder jou dan ook het beste advies kunnen geven. Zo kan hij het je precies vertellen of het verstandig is om te investeren en om personeel aan te nemen. 

 

Ook kan hij je alles vertellen over verschillende rechtspersonen. Heb je nu een eenmanszaak, maar is je bedrijf flink gegroeid? Dan zou het wellicht een interessante optie kunnen zijn om je eenmanszaak om te zetten naar een BV. Een goede boekhouder weet hier in ieder geval alles van en zal er samen met jou voor zorgen dat de juiste keuzes gemaakt worden. Zo hou jij onderaan de streep het meeste over en dat is waar het uiteindelijk om gaat. Voor meer informatie, ga je naar Boekzo.nl!